Nyord's Butik
>> Din Kurv
0 vare(r) i kurven
i alt: 0,-

Der er ikke noget ved at lave triste smykker


 

Glaskunstner Runa Stolt Hellesøe har på Nyord fundet den perfekte ramme for sin tilværelse. Her går arbejdsliv og privatliv op i en højere enhed. For trods sin lidenhed har Nyord alt, hvad hjertet begærer.

 

Af Alex Friis Hansen

 

Butikken er i et ældre byhus i Nordgade – ikke langt fra kirken på Nyord. Det udgør den idylliske ramme for Runa Stolt Hellesøes kaskade af glaskunst i alverdens klare farver og former. Selv sidder hun som regel bag perlebrænderen.

”Jeg har det bedst med at sidde bag brænderen, så må de gerne spørge, lige så tosset de vil,” siger Runa Stolt Hellesøe.

Hun afbryder nærmest sig selv med sin karakteristiske latter. En latter af den smitsomme type.

Hun synes, at det gamle hus er ideelt til glaskunst, for som hun siger:

”Det passer godt ind – også fordi, man ikke bare braldrer en eller anden grim bygning op.”

 

Mange strøgkunder på Nyord

Runa Stolt Hellesøe stiftede bekendtskab med Nyord i 2011, da hun flyttede sammen med den lokale Michael Stolt.

Hun var meget spændt på, om der overhovedet ville være interesse for hendes glaskunst på den fem kvadratkilometer store ø. Det var der.

”Jeg var fuldstændig målløs, da jeg åbnede i pinsen. Fuldstændig. Det var helt vildt. Der var godt nok knald på,” fortæller Runa Hellesøe.

Hun fortsætter: ”Og det holdt hele sommeren, selv om alle sagde, at det var dårligt vejr.”

Hun kan næsten ikke vente til april, når hun åbner for en ny sæson.

 

 

Nyord og perlekunst passer sammen

Runa Stolt Hellesøe er sikker på, at Nyord er et perfekt sted til perlekunst.

”Når folk går og nyder naturen og synes, at den er smuk -  så håber jeg også, at de finder mine smykker smukke. Så passer det godt sammen,” siger Runa Hellesøe, og hun slår fast:

”Der er et fantastisk miljø her, det kunne ikke passe bedre.” 

 

Hvorfor lige netop glaskunst?

Runa Stolt Hellesøe har altid været tiltrukket af glaskunstens materialer og klare farver.

Hun beretter engageret: ”Glas har altid fascineret mig, det tilsyneladende hårde glas, man kan gøre så blødt og føjeligt. Lyset kommer igennem farverne, og det brydes. Man kan udnytte de transparente farver og få noget spil ind i det. Man kan putte emalje i og komme metaller i.”

Tidligere arbejdede Runa Stolt Hellesøe med koldglas, hvor man bagefter lader ovnen gøre arbejdet og smelte det i form. Nu bruger hun en perlebrænder og arbejder med glasstænger, mens det er varmt. På den måde minder det lidt om glaspustningen, som hun for øvrigt også bruger til at puste i hule perler.

Det lyder måske enkelt, men glasstængernes kombinationer og indbyrdes reaktioner og perlebrænderens forskellige blandingsforhold af ilt og gas for at få særlige effekter frem afslører, at perlekunst kræver stor indsigt, kreativitet og håndelag.

Netop derfor er glaskunsten i gode hænder hos Runa Stolt Hellesøe.

 

Unika

Du finder aldrig to af samme slags. Når man køber glaskunst hos Runa Stolt Hellesøe, så køber man noget, andre ikke har.

”Der er nogen, som gerne vil have noget, andre ikke har. Det må gerne springe lidt i øjnene,” siger Runa Stolt Hellesøe.

Hos runas kan man ikke finde glaskunst, der er 100 procent ens.

Hun siger: ”Det er også det, der er fascinerende. Når du lægger bladguld ind, kan du ikke få det på helt samme måde næste gang. Det samme gælder for eksempel også med sølvtråden, der heller ikke ligger helt ens. Hvis man kunne det, ville idéen også forsvinde.”

Runa Stolt Hellesøe lægger ikke skjul på, at hendes favoritfarve er grøn, som hun skal passe på ikke at gribe til alt for ofte:

”Men det er spændende, når folk bestiller noget i en anden farve. For folk vil jo gerne, at det kan bruges til noget tøj – enten neutralt, så det kan bruges til mange slags, eller med mange farver, så de kan bruge det til det neutrale tøj.”

 

 

Inspirationen er der hele tiden

Runa Stolt Hellesøe finder megen inspiration til sin glaskunst, når hun kigger sig omkring på Nyord. Vandets konstante nærhed og lyset giver mange farveoplevelser.

”Bare det at sidde i butikken og kigge ud over vandet, lige pludselig var vandet helt turkis. Så skulle jeg bare lave turkisfarvede perler,” fortæller Runa Hellesøe.

Hun fortsætter: ”Jeg mangler aldrig idéer. Bare der ligger noget på bordet, giver det nye idéer til at prøve at bygge noget op.”

Runa Stolt Hellesøe har også oplevet, at idéer fra kunder kan virke meget inspirerende. Flere og flere kunder har ønsker til deres eget unikke glassmykke, og Runa Hellesø holder meget af dialogen med kunderne, så fantasi bliver til kunstnerisk virkelighed.

Runa Stolt Hellesøe er meget visuel, og hun er meget opmærksom på farverne omkring sig.

Hun siger: ”Man bliver meget inspireret af naturens farvesammensætninger, og så skal man også lige prøve at lave noget perlekunst, der passer sammen med det.”

 

Kreativitet som vuggegave

Runa Stolt Hellesøe er født ind i en verden af værksted og håndværk  - moderen var dameskrædder og faderen var kirkekonservator. Som barn var Runa Hellesøe altid på et af forældrenes værksteder, og hun har aldrig kunnet forestille sig et hjem uden værksted og håndværk.

”Så jeg har fået det lidt som en vuggegave,” siger Runa Hellesøe.

Efter mange år som underviser i kreative fag, heraf cirka 20 år med glaskunst, besluttede Runa Stolt Hellesøe sig for at prøve lykken som selvstændig.

Hun siger: ”Nu kan jeg selv afprøve mine idéer. Det er en stor tilfredsstillelse for mig.”

 

Tid til kreativitet og produktion i vinterhalvåret

De store skarer af trækfugle varsler, når vintersæsonen i atelieret begynder.

”Bare vi har et godt salg om sommeren, så vi har mulighed for at producere og ny-udvikle om vinteren,” håber Runa Stolt Hellesøe.

Hun kan godt lide årets rytme med vinterens tilbagetrukkethed, men vil også gerne have selskab:

”Jeg er glad for ikke at skulle være her selv hver eneste dag. Det er kanon, når Michael også kan sidde og male,” tilføjer hun.

Og selv i vinterhalvåret er naturen en sikker vinder på Nyord. Fra deres atelier kan Runa Hellesøe og Michael Stolt beundre småfuglenes insisterende attack på foderbrættet, og de kan slet ikke undgå at opdage havørnen med det store overblik – majestætisk svævende over Nyord. Som bonus er der årstidernes skiftende panoramaer over land og vand.

 

Runa Garn's Butik

v/ Runa Stolt Hellesøe / Firma: Hans Henriks Stræde 6, Nyord / Forretning: Nordgade 6, Nyord / DK-4780 Stege / www.runas.dk / www.nyord.com/ CVR-nr.: 29247323 / Kontakt / + 45 2422 4748 /  mail@runas.dk / www.facebook.com/runas.dk

Betal medog andre kreditkort

Betaling hos runas.dk sker via et sikret betalingsmodul fra Bambora Online.
Betalingsmodulet er PCI certificeret af VISA / Mastercard, og al kommunikation foregår krypteret via en sikker forbindelse.

©  materialet på siden underlagt copyright

Cookies: Denne webside burger kun nødvendige cookies for at forbedre funktionaliteten i webshoppen.